Detalii produse protectie


 

Pe fondul situatiei actuale si a cererii crescute pentru produsele de protectie, dar si aparitia unor alternative mai putin eficiente, din dorinta unor comercianti de a profita de numarul mare de persoane interesate, dorim sa facem unele precizari despre unele dintre cele mai cautate produse: mastile de protectie. 

Mastile faciale de uz medical sunt destinate sa limiteze transmiterea agentilor infectiosi de la personalul medical la pacient pe parcursul procedurilor chirurgicale si in alte incinte medicale cu cerinte similare. 

O masca faciala de uz medical cu o bariera microbiana adecvata poate fi eficienta in reducerea emisiilor de agenti infectiosi din nas si gura a unui purtator asimptomatic sau a unui pacient cu simptome clinice. 

Mastile faciale sunt clasificate in doua tipuri: I si II, in functie de eficienta filtrarii bacteriene. La randul lor, mastile de tip II sunt divizate in functie de rezistenta la stropire in tip II si IIR, unde R semnifica rezistenta la stropire. 

 

Mastile tip I ar trebui sa fie utilizate de catre pacienti si alte persoane pentru a reduce riscul de raspandire a infectiilor, in special in situatiile epidemice si pandemice. 

Acestea nu sunt destinate a fi utilizate de cadrele medicale in salile de operatii.

 

Principalele cerinte impuse de SR EN 14683+AC:2019 pentru mastile faciale de uz medical

1. Materiale si contructie 

Materialul din care sunt confectionate mastile include un strat de filtrare lipit sau pozitionat intre straturile de material, nu trebuie sa se rupa sau destrame in timpul utilizarii.

 2. Design 

Masca trebuie sa se pozitioneze cat mai aproape de nasul, gura si obrazul purtatorului. Poate avea diferite forme si constructii. 

3. Cerinte de performanta (teste ce se efectueaza pe produse finite): 

  • Eficienta filtrarii bacteriene 
  • Permeabilitate respiratorie
  • Rezistenta la stropire
  • Incarcare microbiana 
  • Biocompatibilitate – teste efectuate conform 
  • Etichetare si ambalare – trebuie respectate prevederile la Directiva 93/42/EEC. 

 

In mod special, pentru masti trebuie specificate urmatoarele informatii, conform SR EN 14683

Semi-mastile conforme standardului EN 149:2001 sunt utilizate pentru a proteja impotriva particulelor solide atomizate de mici dimensiuni precum praf, fum, ceata. Acestea nu protejeaza impotriva gazelor. 

Semi-mastile de protectie confectionate din material textil, sunt clasificate in trei clase de eficienta de filtrare:

  • P1 – retine aprox 80% din particulele mai mici de 2 micrometri
  • P2 – retine aprox 94% de particule mai mici de 0.5 micrometri
  • P3 – retine aprox 99.95% de particule mai mici de 0.5 micrometri

Semi-mastile de protectie apartinand claselor P1, P2 si P3 sunt testate in conformitate cu cerintele standardului PN-EN 149:2001.

Un alt aspect important este ca mastile, produse dupa standard EN14683 , sunt considerate dispozitive medicale.

Dispozitivele medicale pot fi vandute doar de catre firme autorizate de ANMDMR. Mastile vandute de retaileri, precum supermarketuri, de exemplu, nu sunt dispozitive medicale.