De 32 de ani suntem distribuitori de materiale si echipamente pentru stomatologie si tehnica dentara in Romania.

32 de ani în care am fost alături de clienții și partenerii noștri, 32 de ani în care am oferit, constant, servicii de calitate, profesionalism dar și, poate cel mai important, prietenia noastră. Bucuria cu care vom sărbători, alături de voi, toți cei care ne-ați fost alături în toți acești ani și ani contribuind la evoluția noastră, va fi de nedescris! Tuturor medicilor stomatologi, tehnicieni dentari, cât și partenerilor care au fost alături de noi pe parcursul acestei aventuri numită "POKA" le suntem recunoscători. La rândul nostru, dorim să rămânem în continuare soluția optimă în materie de materiale și echipamente stomatologice, atât pentru actualii, cât și pentru viitorii clienți! 

Compania noastra are in vedere nevoile clientilor si urmareste sa le ofere servicii complete de buna calitate:
- Import si comercializare de consumabile si aparatura pentru cabinetele de stomatologie si pentru laboratoarele de tehnica dentara;
- Asistenta tehnica de specialitate si consiliere pentru produsele comercializate;
- Service autorizat si garantie pentru aparatura stomatologica;

 

Cum a inceput totul..

Cand au terminat liceul, dupa vacante si chefuri petrecute impreuna, nu si-au inchipuit ca vor mai fi colegi atat de multi ani. Si nu numai colegi, chiar parteneri de afaceri. Laci Poka si Calin Suma au ales un drum pe care au mers alaturi, pas cu pas, zi de zi, un drum cu destinatie clara: TEHNODENT POKA.

Ideea infiintarii acestei firme a venit intr-un moment in care, pe piata romaneasca, sintagma “afacere proprie” abia incepuse sa-si faca loc, iar oamenii erau prea putin doritori sa-si ia viata in propriile maini, renuntand de buna voie la “cartea de munca”. In 16 august 1991 ia fiinta Tehnodent Poka, societate in nume colectiv, fiindca la vremea aceea asociatii nu detineau capitalul necesar pentru infiintarea unui SRL.

Laci Poka, cel de la care a pornit totul, recunoaste ca in momentul in care s-au apucat de lucru nu prea aveau de nici unele. Nici cunostinte prea multe in domeniu, nici experienta in vanzarea de produse, nici prea multi parteneri, nici spatiu, nici...! Si totusi, au ajuns in anul 2023, aniversand a 32 de ani de existenta, impreuna cu oamenii care au fost langa ei, fie de la inceput, fie alaturandu-se pe parcurs.

Povestea lor e una de succes. Iar asta se poate constata azi, cand “copilul lor”, Tehnodent Poka, 32 de ani impliniti. Dar sa incepem cu inceputul…

Primii pasi

Destinul a facut ca Laci Poka sa fie rugat, de unul dintre fostii colegi ai tatalui sau, sa fie interpret intr-o tranzactie cu materiale dentare, depozitul de materiale aflandu-se in Ungaria.

A inteles ca e o oportunitate de afacere si, dupa tatonarile de rigoare, s-a gandit ca n-ar fi rau sa infiinteze un depozit. N-a vrut s-o faca singur. 

"Fiind un pusti de 21 ani, habar nu aveam despre lumea afacerilor si am considerat ca e mai bine sa nu pornesc singur pe acest drum. Am analizat cercul de prieteni pe care-i aveam si l-am invitat pe Calin Suma, colegul meu de clasa, din liceu, sa se asocieze cu mine in aceasta afacere. Astfel, impreuna cu tatal lui, ne-am dus la Camera de Comert Timisoara pentru a afla detaliile infiintarii unei societati comerciale. Pentru ca nu dispuneam de capital, am luat hotararea infiintarii unei societati in nume colectiv. Numele ales a fost: Tehnodent. La care, conform legii, trebuia sa adaugam numele unuia dintre asociati. Tatal prietenului si asociatului meu a spus: “pentru ca ideea a fost a ta, sa adaugati numele Poka".

Calin Suma, cel de-al doilea asociat, isi aminteste: ”Aportul propriu, capitalul investit, era atunci extrem de mic. Echivalentul, in ziua de azi, a circa 5 – 6 masini de spalat!”

“Initial, sediul societatii era in apartamentul parintilor, la bloc, iar ca mijloc de transport foloseam cele 2 Dacii 1310, rosii, ale parintilor nostri. Activitatea de inceput, una de ‘pionierat’, este pentru conditiile din ziua de azi, probabil incredibila. ‘Stocul’ de marfa era echivalentul a 2 portbagaje de Dacie! Depozitarea avea loc in garajul auto de la bloc, iar distributia de materiale functiona dupa urmatorul principiu: se incarca tot ce aveam in cele 2 Dacii si ne imparteam teritoriile in doua parti: sudul si nordul tarii. Sudul era deservit de Laci, nordul de mine. Calatoream circa o saptamina, din localitate in localitate, pana ce se golea masina de marfa. Iar noptile dormeam prin pensiuni, hoteluri, la rude, acolo unde era posibil. Clientii erau in general policlinicile, spitalele de stat…in acele vremuri neexistand foarte multe cabinete stomatologice si laboratoare private. Tranzactiile se faceau in mare parte cu serviciul de contabilitate al spitalelor mari, de stat ”.

Experienta se acumula treptat, afacerea prindea contur si uite-asa a existat si…

Cresterea

Incepusera sa se dezvolte cand, in 1995, au fost nevoiti sa o ia din nou de la inceput! Devalorizarea dolarului cu 40%, in nici doua saptamani, le-a dat peste cap toate planurile si aproape ca renuntasera sa mai creada ca o vor scoate la capat.

”Am luat-o de la zero...dar prin multa munca, ambitie si daruire, am reusit sa revitalizam afacerea firmei” (Laci Poka).

De la apartamentul de 2 camere care juca rol de birou, de depozit si de magazin, uneori si de dormitor, intre 2 curse cu masina, au ajuns la un spatiu nou, intr-o zona excelenta a Timisoarei. In 1999 firma numara deja 9 angajati si incepuse sa devina un competitor serios pe piata de distributie a matrialelor pentru laboratoarele dentare si cabinetele stomatologice.

Si uite-asa, ca intr-o clipa …au trecut 32 de ani.

Si, ca orice copil pana la aceasta varsta, am mai si cazut, ne-am si julit, vanataile nu au lipsit, am luat si note bune si mai putin bune, insa…

…nu ne-am abatut niciodata de la drumul nostru, urmarindu-ne destinul pe care ni l-am asumat si pe care l-am luat in propriile noastre maini inca de la inceput. Am continuat sa crestem frumos, ajungand…


In prezent

Activitatea de vanzare si distributie a firmei se desfasoara cu ajutorul a 32 Consilieri de Vanzari - reprezentanti zonali in toata tara + 3 Consilieri de Vanzari locali, in magazinele POKA, concept implemenatat in anul inceperii crizei economice, an in care multe alte firme isi restrangeau activitatea. 

Firma a castigat clienti noi, parteneri noi si, foarte important, prieteni noi! Desigur, isi doreste sa castige in continuare noi clienti, pe care sa si-i apropie prin seriozitate si profesionalism. Pentru asta, lucreaza nu doar la “imagine”, prin activitati specifice, ci continua sa-si imbunatateasca serviciile oferite printr-un marketing modern si orientat catre clienti si necesitatile lor specifice!

Astazi firma Tehnodent Poka are 76 de angajati. Consilierii de Vanzari au parte de training-uri de specialitate sustinute de furnizori, in tara si in strainatate, circa 10-12 in fiecare an. Instrumentele logistice de care dispun sunt: autoturism, tableta iPad cu conexiune la internet, laptop, cataloage de mostre, cataloage printate cu oferte speciale, brosuri, mostre de produse, cat si un website modern si usor de utilizat. 

Cladirile sediului sunt proprietatea firmei iar parcul auto are 50 de autoturisme.

Firma administreaza o platforma moderna de comert on-line cu profil de specialitate dentar, avand afisate pe website peste 8.200 de produse, importurile noastre directe.

Livrarile majoritatii produselor comandate au loc in 24-48 de ore, in toate judetele din tara. 

Numarul total de articole este de peste 9.000, acoperind necesitatile majoritatii stomatologilor si a tehnicienilor dentari. 

Interesul pentru social media este in crestere si pe paginile de Facebook, Instagram, Linkedin, Telegram.

Tehnodent Poka are peste 120 de furnizori externi pentru produsele comercializate (din Germania, Elvetia, Austria, Japonia, Italia, Spania, Ungaria, SUA, Coreea de Sud, China, Brazilia, Serbia, Polonia, Slovacia, ...), dar si furnizori din tara si magazine proprii.

Numarul total de clienti unici deserviti este de peste 10.000, din toata tara.

Firma pastreaza in continuare relatia cu primul furnizor cu care a facut afaceri!

„Primul furnizor extern a fost si este o fabrica de ceruri dentare din Ungaria, care si azi, dupa 32 de ani de colaborare, reprezinta un segment important in activitatea firmei” (Calin Suma).

Laci Poka si Calin Suma, doi oameni ambitiosi si harnici, au demonstrat ca se pot face afaceri de succes, daca iti doresti cu adevarat si te respecti, respectandu-i pe toti cei din jurul tau: angajati, parteneri, furnizori, client! Pentru ca, pana la urma, cu totii fac parte din viata de zi cu zi a unei societati, a unei companii, a unei firme…

“Am avut noroc de angajati bine pregatiti profesional, seriosi si devotati. Le multumesc mult ca au fost alaturi de noi!” (Laci Poka)